Karobové cukroví
2 hrnky hladké kukuřičné mouky
půl hrnku sušeného sójového nápoje+20ml vody
60g nastrouhaných vlašských ořechů
1 lžíce karobu /svatojánský chléb /
2 lžíce medu
4 lžíce oleje /panneský slunečnicový,sezamový ořechovy / řepkový
1 rovná lžička skořice
špetka kardamonu
mandle nebo ořechy na ozdobu
Suché suroviny smícháme, pak doplníme zbytek, vypracujeme těsto, jesli se bude moc lepit, přidáme klidně ještě mouku. Moukou jsem si taky posypala vál a vrch těsta ať se s ním lépe pracuje. Rozválet těsto a vykrajovat tvary jaké se Vám hodí, já dělala kytičky, s mandlí uprostřed to vypadá moc hezky.
Pečeme na 180 stupňů cca 15 minut.
Javorové zázvorky
Budeme potřebovat:
90 g javorového sirupu nebo agáve
60 g másla
125 g pohankové mouky
2 lžičky mletého zázvoru
půl lžičky bio prášku do pečiva.
V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme javorový sirup, na mírném plameni rozpustíme a dobře promícháme. Sundáme z ohně a necháme vychladnout. Do mísy dáme pohankovou mouku, zázvor a kypřicí prášek. Směs promícháme, přidáme vychladlý tuk s javorovým sirupem a vypracujeme v hladké těsto. Z těsta vyválíme kuličky přibližně velikosti ořechu a naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Opatrně lžící kuličky zploštíme. Plech se zázvorkami vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180 °C. Pečeme asi 15 minut.
Vánoční mrkvánky
180 g jemně nastrouhané mrkve
300 g celozrnné mouky
250 g tuku / másla
kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů (použijeme půl sáčku)
fruktóza na obalení, ale nemusí být
Tuk utřeme s jemně nastrouhanou mrkví. Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a vytvoříme těsto. To posléze vyválíme a vykrájíme libovolné tvary. Vykrájené kousky ozdobíme plátky mandlí. Poté pečeme v troubě cca 10 minut při teplotě 180°C. Horké mrkvové vánoční cukroví můžeme obalit ve fruktóze.
Nepečené jáhlové kuličky
Na 50 ks kuliček:
200 g syrových jáhel
jablečný mošt
špetka mořské soli
100 g rozinek
100 g oloupaných a opražených mandlí
250 g strouhaného kokosu
4 lžíce sušeného ovesného nápoje
cca 10 lžic rýžového nebo javorového sirupu
Jáhly properte a uvařte s rozinkami a se špetkou mořské soli v poměru 1 díl jáhel na 2 díly vody. Když jáhly uvaříte v jablečném moště, budou sladší a svěžejší. Výsledná konzistence uvařených jáhel může být mírně kašovitá. Když jáhly vychladnou, vmíchejte k nim mandle, kokos, sušený nápoj a postupně přidávejte rýžový sirup. Můžete přidat i více rozinek, který zvýrazní sladkou chuť. Rukama vytvořte těsto, ochutnejte ho a dle chuti a konzistence přidejte sirup. Pokud máte těsto moc řídké, přidejte kokos, který umí nasáknout vodu. Z těsta tvarujte kuličky a obalujte je v kokosu. Do těsta můžete někdy pro změnu přidat 2-4 lžíce arašídového, mandlového nebo jiného ořechového másla, ale není to potřeba. Můžete samozřejmě zkoušet různé kombinace ořechů, sušeného ovoce a koření.
Skořicová srdíčka
220 g celozrnné mouky jemně mleté (může být mix)
60 g třtinového cukru
120 g másla
1 vejce
5 lžiček skořice
1 vanilkový cukr s pravou vanilkou
1-2 lžice vody dle potřeby
Smícháme sypké suroviny, rozdrobíme máslo, přidáme vejce a vodu, zpracujeme těsto. Vyválíme na plát a vykrajujeme srdíčka, potřeme bílkem a ozdobíme mandlemi. Pečeme v mírně vyhřáté troubě do 130st., aby se nepřepálilo máslo. Zdroj: Eliška Škvařilová, Jiřina Borková: Cukroví a moučníky tentokrát zdravě
Vanilkové rohlíčky bez cukru
- 120 g jemné celozrnné pšeničné mouky špaldové
- 90 g másla
- 50 g strouhaných lískových oříšků, mandlí nebo slunečnice
- 1 žloutek
- fruktóza na obalení
- pravá vanilka na ovonění nebo vanilkový cukr
Všechny suroviny zpracujeme na vále v těsto a necháme v chladu odpočinout minimálně jednu hodinu.
Z těsta tvarujeme rohlíčky, které pečeme na plechu na papíře v mírné troubě (max. 200 °C) 10–15 minut.
Nakonec je obalíme ve fruktóze.
Rohlíčky můžeme péct taky z pohankové mouky, ale opatrně jsou opravdu velmi křehké díky tomu, že pohanka neobsahuje lepek.
Linecké cukrovíLinecké cukroví lze taky udělt bez cukru a z celozrnné mouky:
Budeme potřebovat:
200 g špaldové mouky jemně mleté
140 g másla
2 žloutky
40 g fruktózy
Jestli chcete udělat více lineckého cukroví doporučuji udělat hned dvojitou dávku.
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme v hladké těsto. Necháme půlhodiny odpočinout v chladu. Těsto pak vyválíme a vykrajujeme lrůzné tvary, nezapomenem na tvary s otvorem. Pečeme 160 - 180 stupňů cca 10 minut. Raději kontrolujeme ať se nám cukroví nespálí.
Slepujeme marmeládou bez cukru.
Taky před upečením můžeme potřít rozšlehaným vejcem a posypat sekanými mandlemi.
Karobové pracny
Potřebujete:
350 g celozrnné pšeničné mouky, špaldové nebo taky pohankové klidně mix
200 g másla
150 g třtinového cukru
140 g mletých oříšků
20 g karobu
několik lžic vody
? lžičky skořice
Na válu smícháme mouku, cukr, karob, skořici a oříšky a pak s máslem a několika lžícemi vody vypracujeme těsto. Necháme krátce odležet a plníme pracnové formičky. Na plechu pečeme při teplotě 165 °C.
Věnečky s jáhly
Potřebujete:
150 g celozrnné pšeničné mouky
150 g instantní jáhlové kaše
70 g agáve sirupu,můžeme nahradit kukuřičným, rýžovým nebo medem.
120 g kokosové strouhanky
100 g másla
vodu.
Na válu smícháme sypké přísady, přidáme několik lžic vody, máslo a vypracujeme hladké těsto. Tvoříme úhledné věnečky nebo různé tvary a pokládáme na suchý plech. Pečeme při 160 °C cca 15 minut.
Ovesné kuličky s kokosem a pohankou
200g ovesných vloček
100g nesířených rozinek
50g mandlí
30g pohankové lámanky
30g pohankových klíčků
100g másla
lžíce citronové šťávy
kokosová moučka na obalení
Ovesné vločky jemně na sucho opražíme a pomeleme. Rozinky spaříme s pohankovou lámankou, necháme chvíli bobtnat do změknutí lámanky a pomeleme.Přidáme ostatní suroviny, zpracujeme na těsto, tvarujeme kuličky a obalujeme v kokosu. Inspirováno receptem z knihy: Eliška Škvařilová, Jiřina Borková: Cukroví a moučníky tentokrát zdravě
Kokosové bochánky
100 g mletého kokosu
100g nesířených rozinek
20g pohankových klíčků
1 lžíce medu
Rozinky spaříme horkou vodou a pomeleme. Smícháme s kokosem, klíčky a medem. Tvarujeme bochánky, kuličky apod. Zdroj: Eliška Škvařilová, Jiřina Borková: Cukroví a moučníky tentokrát zdravě
Vánoční medovníčky bez cukruBudeme potřebovat
850g celozrnné žitné mouky
250 g másla, může být i máslo bez laktózy
1 prášek do pečiva bez fosfátů
4-6 lžic medu
3 vejce
1 perníkové koření
V míse smícháme celozrnnou mouku, vejce, perníkové koření, máslo, prášek do pečiva a přimícháme med. Dobře promícháme a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho odpočinout. Vyválíme na 4 mm silný plát a formičkami vykrajujeme různé tvary. Naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme ve vyhřáte troubě na 185 stupňů 10 minut.
Perníkové cukroví
150g celozrnné mouky (pšeničné, špaldové, mix více druhů)
100g žitné mouky
250 ml vody/rostlinného mléka
5 lžič řepkového oleje
2 lžíce medu
1 vejce
50g rozinek/brusinek/jiného sušeného ovoce
koření do perníku
kypřící prášek
Vodu/mléko lehce zahřejeme, rozpustíme med a olej, po schladnutí vnímícháme vejce a rozinky. Nalejeme do mísy s promíchanými dalšími surovinami. Promícháme na těsto. Nalejeme do vymazané formy a pečeme. Po upečení potřeme marmeládou, polijeme rozehřátou čokoládou (min.70% kakaa) a posypeme kokosem. Krájíme na kostičky.