Pomazánka z bílých fazolí Fazole jspu syté a výživné. Obzvlášť bílé fazole jsou vhodné na výrobu pomazánek. Mají krémovou strukturu.
Takž si z nich uděláme chutnou pomazánku například pro školáky k svačině :-
hrnek bílých fazolí předem namočených přes noc
lahůdkové droždí / přírodní zdroj vitamínu B komplex a kvalitních bílkovin ´/
cibule
lněný olej
sůl
medvědí česnek
Fazole si namočíme přes noc. Druhý den vylejem vodu a vaříme ve vodě čisté s kouskem bylinek pro lepší stravitelnost.
Uvařené fazole rozmixujeme společně s droždím, cibulí, medvědím česnekem a lněným olejem. Dochutíme solí.
Podáváme nejlépe se žitným chlebem.
Jestli máte problém se stravitelností čerstvé cibule můžete jí předem chvíli osmahnou nebo nahradit pažitkou.
Tofu-brokolicová pomazánkaTofu brokolicová pomazánka,je rychlá a velice chutná:
1x Tofu s mořskou řasou
brokolice
1x cibule
Lněná a sézamová semínka
umeocet na dochucení /koupíme ve zdravé výživě, používat místo soli /
kozí jogurt nebo sójová majonéza
Brokolici dáme maximálně 5 minut na páru.
Nastrouháme tofu, nakrájíme cibuli. Všechno spolu rozmixujeme dohladka, potom přidáme semínka.
Dobrou chuť.
Tuňáková pomazánka s tofuDalší z pomazánek, kde není použito máslo ani jiný mléčný kravský výrobek.
1x Tuňák v oleji
1c Tofu natural nebo klidně s mořskou řasou
1x cibule šalotka nebo jarní cibulka.
Tofu nastrouháme, přidáme tuňáka a nadrobno nakrájenou cibuli. Já už nepřidávám ani sůl, když tak kapku Umeocta. Nejlepší je pomazánku rozmixovat dohladka, pěkně se spojí a chutná moc dobře.
Namažeme na pečivo, nejlépe žitné a podáváme. Rychlé občerstvení pro hladovou návštěvu :-)
Raw pomazánka z červené řepyV poslední doby je oblíbený raw food, takzvaně živá strava. Co já jako výživová poradkyně moc ráda vidím.
Raw znamená strava, která je tepelně neupravená maximálně ohřáta na teplotu cca 42 stupňů.
Přináším jednoduchý recept na raw pomazánku, je velice variabilní, takže dochucování se meze nekladou. Pomazánka je vhodná jak pro celiatiky, tak pro lidi s laktózovou intolerancí.
2 syrové červené řepy
1 tofu natur
sojová omáčka Soyu nebo Tamari
lněný olej
cibulka
hořčice
Řepu oloupeme a nastrouháme najemno, přidáme tofu, nakrájenou cibulku, lněný olej a vše společně rozmixujeme. Nakonec dochutíme sojovou omáčkou a hořčicí. Klidně můžeme doplnit o antioxidant v podobě kurkumy. Tuto pomazánku bych zařadila v jarním období detoxikace. Jak červená řepa, tak lněný olej i kurkuma nám pomáhají pročistit a nastartovat tělo po zimě.
Podáváme s kváskovým chlebem a zeleninou.
Amarantová pomazánkaTato pomazánka je vhodná i pro celiatiky. Amarant je pseudoobilovina, která ma hodně dobře stravitelných bílkovin.
Budeme potřebovat:
Amarant
Luštěninu klidně čočku nebo cizrnu
tofu natur
sůl
česnek
cibule
hořčici
kurkumu
červenou papriku
nakládané okurky / nemusí být /
Jestli budeme dělat pomazánku z cizrny, namočíme jí den předem. Čočku není potřeba namáčet.
Uvaříme luštěninu a amarant množství 1:1 . Amarant vaříme v mírně osolené vodě 1 díl amarantu a 2-2,5 dílu vody cca 20 minut.
Uvařený amarant smíchame s luštěninou, přidáme ostatní ingredience, česnek prolisujeme. Hořčicu dáme podle chuti. Nakládané okurky nejsou nutné, spíš jen pro výraznější chuť. Nastrouháme polovinu Tofu natur a vše společně rozmixujeme.
Podáváme nejlépe se žitným chlebem
Dobrou chuť :-)
Pohanková pomazánkaPohanka se nám hodně vytratila z jídelničku a je to velká škoda. Díky svému vysokému obsahu rutinu je výborná na cévy, udržuje jejich elasticitu, pravidelné zařazení do jídelničku dokáže vyřešit křečové žíly i hemoroidy.
Pohanka je vhodná na chladnější dny, má zahřívajíci efekt pro náš organismus.
Pomazánka z pohanky je velice jednoduchá a rychlá:
Hrnek pohanky
hrnek čočky / nejlépe červené nebo žluté loupané /
červená paprika kápie
cibule
česnek / může, ale nemusí být /
směs bylinek podle chuti / libeček, bazalka, pepř, rosovické koření /
sójová smetana Provamel
lněný olej
na dochucení sůl nebo umeocet
Pohanku spaříme horkou vodou, povaříme cca 3 minuty a necháme dojít. Uvaříme čočku ve slané vodě. Hotovou pohanku a čočku smícháme dohromady, přidáme osmaženou cibuli, je lepší cibuli osmažit kvůli nadýmaní, směs bylinek. Komu nevadí česnek, může přidat stroužek česneku, lněný olej. Všechno společně rozmixujeme. Nakonec dochutíme sójovu smetanou a umeoctem. Papriku nakrájíme nadrobno a přidáme nakonec.
Sójová smetana nám udělá z pomazánky hezky krémovu konzistenci.
Dobrou chuť :-)
Jáhlová pomazánkaJáhly jsou chutné a vhodné na chladnější dny. Mají zahřívající efekt pro náš organismus.
Svým složením představují vhodnou potravinu pro sportovce, při rekonvalescenci a lze je obecně doporučit jako součást racionálního jídelníčku. Protože jáhly neobsahují lepek, mohou je konzumovat i lidé trpící glutenovou enteropatií – celiakií. Základní živinou v jáhlech jsou sacharidy. Ty tvoří přes 70% hmotnosti.
Jáhly jsou dobrým zdrojem draslíku, hořčíku, fosforu, železa, mědi, zinku. Z vitamínů převažují vitamíny skupiny B.
1 hrnek jáhel
mletá červená paprika
cibule
sójová smetana
lněný olej
umeocet
Jáhly spaříme horkou vodou a uvaříme na kaši ve slané vodě. Poměr 1:1 /jáhly: voda / Do hotových jáhel přidáme, lžíci až dvě červené mleté papriky a osmaženou cibuli, přidáme lněný olej. Všechno společně rozmixujeme. Do rozmixované směsi přidáme sójovou smetanu podle chuti, tak aby pomazánka byla krémová, dochutíme umeoctem.
Dobrou chuť :-)
Cizrnová pomazánka se zázvorem.Uvaříme předem namočenou cizrnu. kterou potom rozmixujeme s čerstvým zázvorem a česnekem.
Pro zvýraznění chuti můžeme přidat domácí kečup.
Jednoduché, rychlé a chutné.
Zázvor je zahřívající potravina, proto je vhodný na zimní období .
Pomazánka z dýně HokaidoDýně Hokaido je bohatá na vitamíny a minerální látky, zastoupeny jsou: vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B, C. Léčivé účinky dýně Hokaido, která je opravdovou vitamínovou bombou, jsou přímo zázračné. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích. Má močopudné účinky a obsažené látky bojují proti hlístům, roupům a škrkavkám. Konzumace dýně Hokaido je vhodná i pro diabetiky, opražená semínka napomáhají pánům při potížích s prostatou.Má detoxikační účinky a velký podíl vlákniny.
Budme potřebovat:
približně 30 dkg dýně Hokaido
1 hrnek čočky
tofu natur / klidně i tofu ochucené, mořská řasa úzené, se zeleninou /
čerstvá červená paprika
směs bylinek
pepř
smažená cibule
česnek / jen v případě, že nám česnek nedělá problém, jinak můžeme klidně vynechat /
sójová smetana
umeocet
Dýni uděláme na páře nebo uvaříme v osolené vodě doměkka. K uvařené dýni přidáme omaženou cibuli a nadrobno nakrájenou papriku, prolisovaný stroužek česneku, bylinky, pepř. Nastrouháme tofu. Všechno společně rozmixujeme. Dochutíme sójovou smetanou a umeoctem.
Dobrou chuť :-)
Vajíčková pomazánka tak trochu jinakBěžně se dělala vajíčková pomazánka máslo a vajíčka. Teď si uděláme pomazánku tak trochu jinak.
Budem potřebovat:
4 vajíčka
1x tofu natural
kurkumu
cibuli
sůl
sójová smetana
Vajíčka uvaříme natvrdo, rozmačkáme společně s Tofu natural. Dochutíme solí, kurkumou a osmaženou cibulkou. Kdyby se nám pomazánka zdala příliš suchá, můžeme dochutit sójovou smetanou. Doporučuji všechno společně rozmixovat.
Opravdová pochutka s kurkumou, která je silný antioxidant. :-)
Pomazánka z červené čočkyPomazánka z červené čočky je rychlá a moc chutná .
Uvaříme červenou čočku se solí ,nejlépe loupanou, kterou pak krásně dohladka rozmixujeme.
čočke je hotová za cca 5 minut, zbylou vodu slijeme ať pomazánka není moc řídká.
do uvařené čočky přidáme loupaná rajčata, v létě nejlépe čerstvá
česnek
bazalka
pepř
Všechno společně rozmixujeme.Směs je moc dobrá i na topinky
Pomazánka z bílých fazolíVelmi chutná, sytá pomazánka.
Budeme potřebovat :
bílé fazole, nejlépep uvařené doma
1 lžička oregano
4 lžíce lněný olej
1 lžička libeček
s´jová omáčka Tamari
cibule
kysané zelí
rajský protlak bez cukru
Fazole namočíme přes noc. Druhý den vylejeme vodu a vaříme v čisté vodě bez pokličky. Dáme pozor, bay senám nevyvařila voda, průbežně dolijeme.
Uvařené fazole smícháme s oreganem, stačí lžička, libečkem. Bylinky jsou u luštěnin důležité, někdo může mít problém se stravitelností luštěnin, bylinky aktivují trávící enzymy. Přidáme lžíci sójové omáčky Tamari, 4 lžíce lněného oleje, nadrobno nakrájenou cibuli a kysané zelí. Všechno společně rozmixujeme. Nakonec chuť pomazánky zvýrazníme rajským protlakem bez cukru.
Dobrou chuť :-)
Pomazánka z čočky a mletých lněných semínekNa tuto pomazánku můžeme použít jakoukoliv čočku. Naposledy jsem použila tmavě zelenou.
Tmavě zelená čočka ma zajímavý obsah železa a kyseliny listové.
Mletá lněná semínka jsou pro nás výhodnější z důvodu lepšího zpracování živin v nich.
čočka
cibule
lněná semínka
kremžská hořčice
na dochucení mořská sůl neno umeocet
Čočku uvaříme.
Lněná semínka namele na mlýnku na mák. Já je melu 2x ,aby byla víc rozdrcená. Cibuli nakrájíme nadrobno, můžeme jí pužít syrovou nebo osmaženou.
Uvařenou čočku rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme kremžskou hořčici, cibuli a lněná semínka. Můžeme ještě propracovat mixére, pomazánka se tak hezky spojí.
Dochutíme solí nebo umeoctem.
Pomazánka z rajčat a tofuTato pomazánka má původně jako základ tvaroh. Já mléčné výrobky, obzvlášť tvaroh nahrazuji raději tofu, je to lépe stravitelné a nepřekyseluje tolik jako tvaroh:
Budeme potřebovat:
1x tofu natural
5x větší rajče
1 lžíce másla
bazalka, nejlépe čerstvá
sůl
cibule
lněný olej
Tofu nakrájíme na menší kousky, rajčata můžeme před použitím spařit kvůli slupce a taky kvůli lykopenu, který je silný antioxidan, ukrýva se pod slupkou rajčat, takže tepelnou úpravou využijeme lykopenu z rajčat více.
Cibulku zlehka osmahneme, dostane tak přijemnou nasládlou chuť a nebude tolik nadýmat, přidáme máslo. Všechno smícháme dohromady, přidáme bazalku, já mam raději čerstvou je výraznější. Vše společně rozmixujeme. Nakonec dochutíme solí a lněným olejem.
Vynikajíci pomazánka na žitný chléb nebo základ na chlebíčky.
Pamazánka ze žluté čočkyVelice rychlá a chutná pomazánka.
Budeme potřebovat:
loupanou žlutou čočku
cibuli
kremžská hořčici tak 1 lžíce
bazalku nebo klidně směs bylinek
umeocet
Žlutou čočku uvaříme, není potřeba jí předem namáčet, je uvařená do 10 minut. Přidáme osmaženou cibuli a kremžskou hořčici podle chuti a bylinky. Dochutíme Umeocte.
Dobrou chuť :-)