Celerová polévkaCeler je fantastická zelenina, ale mám pocit, že jí používáme jen velmi málo. Což je velká škoda, protože je silně zasadotvorný.Takže recept na jednoduchou, zásadotvornou a vynikající polévku.:-)
1x celer
3x brambora
1x mrkev
1x cibule
Zeleninu nakrájíme, osmahneme na oleji, zalejeme vodou, přidáme sůl i když já nejraději dochucuji až nakonci Umeoctem. Všechno uvaříme a pak společně rozmixujeme.
Kdo má rád může do horké polévky přidat kostičky sýru.
Dobrou chuť :-)
Polévka z červené čočkyDalší chutný a super rychlý recept, přemýšlela jsem, jestli ho sem mám vůbec psát, protože je to opravdu záležitost max 10 minut, ale zjistila jsem, že opravdu hodně lidí neví jak na luštěniny.
1 hrnek loupané červené čočky
2 brambory
2 mrkev
sůl, pepř
česnek
Všechny ingrendiencie uvaříme společně v jednom hrnci, je to opravdu rychlé, když je měkká i mrkev a brambory všechno rozmixujeme a polévka je hotová. Nezahušťujeme. Rozmixováním získáme fantastickou krémovou polévku. Po dovaření můžeme ještě přidat čerstvý česnek pro chuť a pro jeho vzácné látky, které se vařením ničí.
Dobrou chuť :-)
Cuketová polévkaSezóna cuket je tady, proto si uvaříme jednoduchou cuketovou polévku.
cuketa
brambory
mrkev
cibule
bujón Wurzl bez droždí
Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Na oleji osmahneme cibuli, přidáme zeleninu, množství nechám na Vás.
Zeleninu krátce osmahneme a zalijeme vodou, přidáme bujón Wurzl jednu lžičku, dochucuji po dovaření umeoctem.
Uvařenou zeleninu rozmixujeme, můžeme dochutit sójovou nebo ovesnou smetanou.
Do polévky můžeme přidat osmažené kostičky chleba nebo sýr.
Dobrou chuť
Polévka z dýně HokaidoDýni Hokaido omyjeme a rozpůlíme, vydlabeme vnitřní dužinu, která obsahuje semínka.
Omytou dýní nemusíme loupat, nakrájíme ji na menší kousky.
Na oleji orestujeme cibuli a dýni nakrájenou na kousky.
Zalijeme vodou a vaříme do změknutí 20-30 minut.
Uvařenou dýni rozmixujeme, dochutíme prolisovaným česnekem a umeoctem až po dovaření, popřípadě můžeme dochutit citronovu šťávou.
Dobrou chuť :-)
Polévka z cizrnyPolévka z cizrny je opět velice jednoduchý a chutný recept. Cizrnu namočíme přes noc. Ráno cizrnu propláchneme a dáme vařit do čisté vody v odkrytém hrnci, osolíme, přidáme stroužek česnekou.
Cizrna
česnek
sůl
pepř
Uvařenou cizrnu rozmixujeme a přidáme ještě čerstvý prolisovaný česnek. Vznikne nám hustá a sytá polévka. Dochutíme solí nebo umeoctem a pepřem. Můžeme přidat krutony nebo čerstvou pažitku.
Dobrou chuť.
Polévka z červené řepyČervená řepa je úžasná obsahem vitamínů a minerálu i když je teplně zpracovaná. Je důležitá v období detoxikace, šťáva z řepy dokáže zázraky.
Má čistíci a antioxidační účinky, posiluje imunitu.
Dnes si z ní uděláme velmi chutnou a i hezky vypadající polévku
2x řepa
3x mrkev
1x cibule
červená čočka
koriandr
libeček
sůl
Cibukli nakrájíme nadrobno, necháme oresotvat. Červenou řepu nakrájíme na co nejmenší kousky, dost dlouho se vaří. Mrkev nakrájíme na kolečka. Řepu a mrkev krátce orestujeme a zalijeme vodou. Přidáme sůl, libeček a koriandr. Polévka se vaří cca 1 hodinu, když je řepa měkká, přidáme 2-3 lžíce červené čočky. Uvaříme a vše rozmixujeme .
Před podáváním můžeme dochutit umeoctem nebo miso pastou.
V případě, že budete chtít polévku krémovou, můžete přidat smetanu, používám bio sójovou.
Dobrou chuť.
Vločková polévka se zeleninouVločková polévka se zeleninou vločky obsahují lepek, nedoporučuji proto pro celiaktiky, není však problém nahradit ovesné vločky za vločky přirozeně bezlepkové jako jsou, amarantové nebo vločky z quinoi.
1-2 petržel
celer
ovesné vločky cca 1 hrst
mrkev
brambory
kedlubna
hrášek
pórek
černý pepř sůl
Zeleninu očistíme a nakrájíme. Vločky krátce orestujeme na olivovém oleji, lehce osolíme, přidáme pepř a papriku. Vložíme nakrájenou zeleninu, cibuli, mrkev, pórek, petržel, celer, kedlubnu, brambory a hrášek.Zalijeme vodou. Vločkovou polévku a vaříme do měkka. Polévku nemusíme zahušťovat. Na závěr rozklepneme 1 - 2 vejce podle množství polévky, přidáme petrželku a pažitku. Vločkovou polévku se zeleninou podáváme teplou. Ovesné vločky se doporučují při vyčerpání, únavě a rekonvalescenci. Navíc obsahují lecitin, prospěšný pro výživu nervů a jsou bohatým zdrojem vlákniny, které v dnešní době máme zoufale málo. Před podáváním můžeme dochutit umeoctem.