Jáhlové placky s quinoouJáhlové placky jsou super rychlý a chutný recept a navíc zdravý samozřejmě :-)
Postup:
Jáhly
Quinoa
Zelenina
Šunka
sýr
vejce
sůl
Jáhly uvaříme společně s Quinoou, poměr čeho kolik nechám na Vás .Já dělam poměr 2:1 jáhly- Quinoa.
Uvaříme společně,můžeme dochutit bujónem Wurtz, který koupíme v každé zdravé výživě.
Zbavíme se přebytečné vody přidáme vajíčko, můžeme dát sýr, kvalitní šunku, nebo jakoukoliv zeleninu, jestli bude směs moc řídká zahustíme špaldovou nebo celozrnnou moukou, uděláme placičky a dáme na cca 15 minut zapéct do trouby na pečící papír do zlatohněda. Můžeme zapékat i v celku na plechu.
Jako příloha jsou vhodné klasicky brambory nebo já mám ráda k placičkám lilkovo-cuketové pyré.
Dobrou chuť:-)
Zapečené placky z polentyPolenta je vlastne kaše z kukuricné mouky, která je velice oblíbena v Itálii. Je vhodná i pro bezlepkovou dietu, je sytá a bohatá na minerály, vlakninu, bílkoviny i vitaíiny.
Je velice variabilní, lze z ní dělat slané i sladké bezlepkové pokrmy.
1x hrnek polenty
2x hrnek vody
koření Wurzl
rajčata
cibule.
polentu uvaříme podle návodu. 1 hrnek polenty 2 hrnky vody, dochutíme kořením wurzl. Taky můžeme použít různé bylinky.
Přivedeme do varu, jakmile polenta zhoustne odstavíme. Necháme chvíli vychladnou. Na silikónové podložce rukami rozmačkáme na tlušťku cca 0,5 cm. Doporučuji vál potřít olejem, ať se polenta nelepí. Skleničkou vykrájíme kolečka, které klademe do zapékací mísy. Na každou placku dáme rajče a cibuli.
Pečeme 15 minut na 180 stupňů.
Polentové placky jsou velice chutné i s lušteninami nebo taky zepečené se sýrem.
Můžeme je osmažit na oleji a potřít prolisovaným česnekem v oleji.
Sekaná z pohanky nebo zapečená pohankaPohanka je velmi vhodná pro zlepšení a udržení dobrého stavu cév.
Pohanka
Česnek
Cibule
Zelenina
Sůl
Pepř
Pohanku připravíme běžným způsobem, já jí vždy chvíli povařím a nechám dojít.
Uvařenou pohanku smícháme s prolisovaným česnekem, nadrobno nakrájenou cibulí, solí a pepřem. Přidáme zeleninu dle chuti, já mám ráda papriku, rajče, mrkev.
Všechno pořádně promícháme s vajcem a dáme zapéct na cca 20 minut.
Jako přílohu můžeme dát brambory, ale pohanka je sytá, takže klidně stačí zeleninový salát.
Dobrou chuť:-)
Krokety z pohankyKrokety z pohanky.
1 Hrnek pohanky zalijeme 1,5 hrnkem vody přivedeme do varu. Chvilčku povaříme a necháne dojít.
Do uvařené pohanky přidáme sůl,
koření tzatziky, ale můžete dát jakékoliv koření co Vám chutná
cibule
jedno vajíčko - klidně bez, směs bude držet
čerstvá bazalka
všechno rozmixujeme, jesli je směs moc řídká můžeme zahustit, použijeme kukuřičnou strouhanku nebo jáhlové vločky.
Směs se dá zapéct nebo děláme malé kroketky, které obalíme v kukuřičné strouhance a smažíme.
Jako příloha je vynikající cizrnová kaše a kysané zelí.
Dobrou chuť :-)
Bramborový knedlík z polentyPoleta je tradiční italský pokrm.
je to kukuřičná kaše a její využití je opravdu všetranné.
je to další varianta chutné bezlepkové přílohy.
Vždy mi chutnal tradiční český bramborový knedlík, nejřív mě všach odradila jeho dlouhá příprava a s přechodem ke zdravé stravě i obsah lepku v bílé mouce, tak jsem vymyslela variantu z polenty, která je mnohem méně pracná :-)
Budeme potřebovat:
kukuřičnou polentu, nejlépe v bio kvalitě
uvařené brambory
sůl.
Ohřejeme cca půl litru vody se solí, když je voda horka, přisypáváme polentu do té doby až s enám udělá pořádně tuhá hmota, musí si odlepovat od krajů hrnce, do polenty potom zamícháme uvaření na jemno nastrouhané brambory.
Všechno si vyklopíme na vál, počkáme chvíli, ať si nespálíme ruce :-) a vytvarujeme knedlíky.
Knedlíky dále nevaříme, není potřeba ani vajíčka, všechno krásně drží.
Do těsta můžeme přidat bylinky, kurkumu :-)
Dobrou chuť.