Fazolový guláš bezlepkovýIngrediencie
2 hrnky fazolí, je jedno jakých můžou být črevené,Adzuky, bílé,
2 cibule
2 stroužky česneku
bazalka
libeček
drcený kmín
2 lžičky červené papriky
muškátový oříšek
umeocet
sůl
Hraška na zahuštění
Fazole si přes noc namočíme do vody.Ráno vodu slijeme a dáme vařit do čisté vody, bílou pěnu ,která se vytvoří na začátku vaření odstraníme.
Přidáme lžičku bazalky a sůl.
Fazole se vaří cca 1 hodinu, záleží podle druhu.
Mezi tím si oškrábeme brambory, očistíme cibuli a česnek
Cibuli s česnekem osmahneme na oleji, přidáme červenou papriku, když poustí barvu, přidáme brambory, které orestujeme a až potom přidáme fazole i s vodou ve které se vařily.Můžeme ještě podlít vodou.
Dochutíme libečkem, kmínem a muškátovým ořískem.Pozor na muškátový oříšek, opravdu ho dáme je špetku.
Brambory uvaříme do měkka a guláš zahustíme hraškou, kterou jsme před tím rozmíchali ve vodě s červenou paprikou.
chvíli povaříme.
Fazolový guláš je vlastně hotové jídlo, není potřeba žádná příloha, maximálně nějaká zelenina nebo kysané zelí
Dobrou chuť
Červená čočka s quinouVyníkající vyvážený recept.
červená čočka
cibule
quinoa
rajčata v rajském protlaku
umeocet
česnek
Loupanou červenou čočku namočíme přes noc ve vodě. Normálně loupanou čočku namáčet nemusíme, tady je výhoda, že druhý den jí jen zlehka podusíme.
Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme, přidáme přes noc namočenou čočku. Necháme dusit max 5 minut, aby čočka zůstala hezky pevná.
Uvaříme si quinou.
Čočku smícháme s quinou, přidáme rajčata v rajském protlaku. Dochutíme umeoctem , čerstvou bazalkou a čerstvým česnekem.
Ryhlý, chutný a vyvážený recept.Je chutný a samostatně nebo můžeme použít k těstovinám případně přidat tofu.
Dobrou chuť
Fazolové koftyVynikající luštěninový oběd.
Fazole jsou syté a výživné, v oblastech kde se konzumuje hodně fazolí a ostatních luštěnin umírá méně lidí na infarkt. Čím je fazole tmavší, tím ma výraznější chuť je je lépe stravitelná.
Budeme potřebovat:
400g Červené fazole ledvina
250g uvařené brambory
100g cizrnovou nebo jinou bezlepkovou mouku
1 vejce
koriandr
bujon Wurzl
kari
čerstvý špenát
česnek
olivový olej
Fazole namočíme den předem.
Uvaříme fazole i brambory, vychladlé smíchame s česnekem a kořením, dobře romixujeme. Přidáme zbytek ingrendiencií a promíchejte.
Z hmoty tvoříme válečky, které napíchneme na špejli. Pečeme na vymaštěném plechu 15 minut při 180 stupních.
Toto jídlo je samo o sobě dost syté a jako příloha úplně bude stačit zelenina.
Dobrou chuť. :-)
Krůtí maso s fazolemiBudete potřebovat krůtí prsa nakrajené na kostičky.
Fazole jsou pro lidský organizmus výborným zdrojem mnoha hodnotných živin. Obsahují kvalitní bílkoviny, sacharidy i množství minerálních a dalších tělu prospěšných látek. Je vhodné je zařazovat v zimním období, protože v teplé úpravě naše tělo zahřívají a dobře zasycují.
krůtí maso
fazole červené/bílé
sůl, koření
rajčatovou šťávu nebo kečup
Fazole namočíme přes noc.
Osmahneme cibulku, přidáme nakrájené maso, když se zatáhne, přidáme sůl,koření a rajčatovou šťávu nebo kečup. Dusíme do měkka. Když je maso hotové přidáme fazole, já smíchala červené i bílé a ještě krátce povaříme společně.
Jako příloha je vynikající rýže ,jáhly,kus kus nebo bulgur,komu co chutná.
Omáčka na špagety z červené čočkyLuštěniny jsou bohatý zdroj bílkovin, vápniku a vlákniny.V našem jídelníčku se vyskytuje bohužel velmi málo, takže další vynikající recept.
červená, neloupaná čočka
kysané zelí
červená paprika
rajčata kečup
Uvaříme červenou čočku.Já mám u tohoto receptu raději neloupanou.
Kysané zelí s čerstvou paprikou můžeme i rajčata nebo kečup,rozmixujeme a přidáme k čočce
Dochutit můžeme ještě osmahlou cibulkou nebo čenekem,komu co chutná.
Vynikající směs na špagety. Dobrou chuť.
Zapečená cizrna se zeleninouBudeme potřebovat:
Cizrnu
Rajčata
Cuketu
Cibuli
Česnek
V podstate můžete použít jakoukoliv zeleninu podle sezóny.
Cizrnu uvaříme a rozmixujeme a prolisovaným česnekem. Rozmixovanou cizrnu smícháme s vajíčkem, dochutíme solí.
Do pekáčku dáme rajčata na která nalijeme část rozmixované cizrny. Další vrstva bude cibule nakrájená na kroužky, rajčata a cuketa.Cibuli můžeme předem zlehka osmahnou, nebere sladkastou chuť. Zeleninu opět zalijeme cizrnou. Dáme do předehřáté trouby na cca 20 minut.
K takto upravené cizrně už nepotřebujeme žádnou přílohu. Těsně před servírovaním posypeme osmaženou cibulkou.
Dobrou chuť :-)
Bílé fazole ma kyselo s batátyTento recept má u nás doma veliký úspěch, je chutná, jednoduchý a opravdu výživný.
Budeme potřebovat:
malé bílé fazole púl sáčku
2 až 4 batáty
cibule
jablečný ocet
olej
rostlinnou smetanu / sojová, mandlová, ovesná, rýžová /
Fazole namočíme den předem, alespoň 2x za celý čas namáčení vodu vylejeme a dáme čerstvou. Vaříme opět v čisté vodě.
Druhý den fazole uvaříme s bylinkami a bez soli. Dochutí až společně v jednom hrnci s batáty.
Když máme fazole uvařené, na oleji osmahneme cibulku, přidáme na jemno nastrouhané batáty a krátce podusíme, sladké brambory jsou rychle měkké, opravdu stačí 5 minut. Přidáme fazole, vše dobře promícháme, dochutíme solí, pepřem, případně sojovou omáčkou, zalejeme rostlinnou smetanou a ostavíme ze sporáku.
Ocetem dochutíme až když jídlo nebude horké.
Podáváme se zeleninou.