»
Karobové cukroví

 

2 hrnky hladké kukuřičné mouky

půl hrnku sušeného sójového nápoje+20ml vody

60g nastrouhaných vlašských ořechů

1 lžíce karobu /svatojánský chléb /

2 lžíce medu

4 lžíce oleje /panneský slunečnicový,sezamový ořechovy / řepkový

1 rovná lžička skořice

špetka kardamonu

mandle nebo ořechy na ozdobu

Suché suroviny smícháme, pak doplníme zbytek ,vypracujeme těsto ,jesli se bude moc lepit, přidáme klidně ještě mouku. Moukou jsem si taky posypala vál a vrch těsta ať se s ním lépe pracuje. Rozválet těsto a vykrajovat tvary jaké se Vám hodí,já dělala kytičky, s mandlí uprostřed to vypadá moc hezky.

Pečeme na 180 stupňů cca 15 minut.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Javorové zázvorky


Budeme potřebovat:

90 g javorového sirupu nebo agáve

60 g másla

125 g pohankové mouky

2 lžičky mletého zázvoru

půl lžičky bio prášku do pečiva.

V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme javorový sirup, na mírném plameni rozpustíme a dobře promícháme. Sundáme z ohně a necháme vychladnout. Do mísy dáme pohankovou mouku, zázvor a kypřicí prášek. Směs promícháme, přidáme vychladlý tuk s javorovým sirupem a vypracujeme v hladké těsto. Z těsta vyválíme kuličky přibližně velikosti ořechu a naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Opatrně lžící kuličky zploštíme. Plech se zázvorkami vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180 °C. Pečeme asi 15 minut.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Vánoční mrkvánky

180 g jemně nastrouhané mrkve

300 g celozrnné mouky

250 g tuku / másla

kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů (použijeme půl sáčku)

fruktóza na obalení, ale nemusí být

Tuk utřeme s jemně nastrouhanou mrkví. Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a vytvoříme těsto. To posléze vyválíme a vykrájíme libovolné tvary. Vykrájené kousky ozdobíme plátky mandlí. Poté pečeme v troubě cca 10 minut při teplotě 180°C. Horké mrkvové vánoční cukroví můžeme obalit ve fruktóze.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

img4kARnujEQy imgRTfAaxvg9o img17.03.2017 02:22
Nepečené jáhlové kuličky

Na 50 ks kuliček:

200 g syrových jáhel

jablečný mošt

špetka mořské soli

100 g rozinek

100 g oloupaných a opražených mandlí

250 g strouhaného kokosu

4 lžíce sušeného ovesného nápoje

cca 10 lžic rýžového nebo javorového sirupu

Jáhly properte a uvařte s rozinkami a se špetkou mořské soli v poměru 1 díl jáhel na 2 díly vody. Když jáhly uvaříte v jablečném moště, budou sladší a svěžejší. Výsledná konzistence uvařených jáhel může být mírně kašovitá.  Když jáhly vychladnou, vmíchejte k nim mandle, kokos, sušený nápoj a postupně přidávejte rýžový sirup. Můžete přidat i více rozinek, který zvýrazní sladkou chuť. Rukama vytvořte těsto, ochutnejte ho a dle chuti a konzistence přidejte sirup. Pokud máte těsto moc řídké, přidejte kokos, který umí nasáknout vodu.  Z těsta tvarujte kuličky a obalujte je v kokosu. Do těsta můžete někdy pro změnu přidat 2-4 lžíce arašídového, mandlového nebo jiného ořechového másla, ale není to potřeba. Můžete samozřejmě zkoušet různé kombinace ořechů, sušeného ovoce a koření.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

imgEmsZB9T8jFJ imgb8Y43JVH img09.04.2014 15:44
imgIaRvDVqUQ imgrSBiX6OcamA img07.04.2014 23:25
Skořicová srdíčka

 

220 g celozrnné mouky jemně mleté (může být mix)

60 g třtinového cukru

120 g másla

1 vejce

5 lžiček skořice

1 vanilkový cukr s pravou vanilkou

1-2 lžice vody dle potřeby

 

Smícháme sypké suroviny, rozdrobíme máslo, přidáme vejce a vodu, zpracujeme těsto. Vyválíme na plát a vykrajujeme srdíčka, potřeme bílkem a ozdobíme mandlemi. Pečeme v mírně vyhřáté troubě do 130st., aby se nepřepálilo máslo. Zdroj: Eliška Škvařilová, Jiřina Borková: Cukroví a moučníky tentokrát zdravě


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Vanilkové rohlíčky bez cukru

  • 120 g jemné celozrnné pšeničné mouky špaldové
  • 90 g másla
  • 50 g strouhaných lískových oříšků, mandlí nebo slunečnice
  • 1 žloutek
  • fruktóza na obalení
  • pravá vanilka na ovonění nebo vanilkový cukr

 

Všechny suroviny zpracujeme na vále v těsto a necháme v chladu odpočinout minimálně jednu hodinu.

Z těsta tvarujeme rohlíčky, které pečeme na plechu na papíře v mírné troubě (max. 200 °C10–15 minut.

Nakonec je obalíme ve fruktóze.

Rohlíčky můžeme péct taky z pohankové mouky, ale opatrně jsou opravdu velmi křehké díky tomu, že pohanka neobsahuje lepek.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Linecké cukroví

Linecké cukroví lze taky udělt bez cukru a z celozrnné mouky:

Budeme potřebovat:

200 g špaldové mouky jemně mleté

140 g másla

2 žloutky

40 g fruktózy

 

Jestli chcete udělat více lineckého cukroví doporučuji udělat hned dvojitou dávku.

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme v hladké těsto. Necháme půlhodiny odpočinout v chladu. Těsto pak vyválíme a vykrajujeme lrůzné tvary, nezapomenem na tvary s otvorem. Pečeme 160 - 180 stupňů cca 10 minut. Raději kontrolujeme ať se nám cukroví nespálí.

Slepujeme marmeládou bez cukru.

Taky před upečením můžeme potřít rozšlehaným vejcem a posypat sekanými mandlemi.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Karobové pracny


Potřebujete:

350 g celozrnné pšeničné mouky, špaldové nebo taky pohankové klidně mix

200 g másla

150 g třtinového cukru

140 g mletých oříšků

20 g karobu

několik lžic vody

? lžičky skořice

Na válu smícháme mouku, cukr, karob, skořici a oříšky a pak s máslem a několika lžícemi vody vypracujeme těsto. Necháme krátce odležet a plníme pracnové formičky. Na plechu pečeme při teplotě 165 °C.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

imgrlFROH6AiZ imgOOWiQiVW img17.03.2017 02:14
Věnečky s jáhly


Potřebujete:

150 g celozrnné pšeničné mouky

150 g instantní jáhlové kaše

70 g agáve sirupu,můžeme nahradit kukuřičným, rýžovým nebo medem.

120 g kokosové strouhanky

100 g másla

vodu.

Na válu smícháme sypké přísady, přidáme několik lžic vody, máslo a vypracujeme hladké těsto. Tvoříme úhledné věnečky nebo různé tvary a pokládáme na suchý plech. Pečeme při 160 °C cca 15 minut.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

imgoTrRlURxp9a imgTzP2sJpak img17.03.2017 02:43
Ovesné kuličky s kokosem a pohankou

200g ovesných vloček

100g nesířených rozinek

50g mandlí

30g pohankové lámanky

30g pohankových klíčků

100g másla

lžíce citronové šťávy

kokosová moučka na obalení

Ovesné vločky jemně na sucho opražíme a pomeleme. Rozinky spaříme s pohankovou lámankou, necháme chvíli bobtnat do změknutí lámanky a pomeleme.Přidáme ostatní suroviny, zpracujeme na těsto, tvarujeme kuličky a obalujeme v kokosu. Inspirováno receptem z knihy: Eliška Škvařilová, Jiřina Borková: Cukroví a moučníky tentokrát zdravě


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

img5j2UwPz1eNe imgyfnGdkurTECV img09.04.2014 14:45
img92lPAersiXZY imgHdw7Koh2vRSK img08.04.2014 11:05
img68qVDeg8BZVy imgJURqiQ0scQxQ img07.04.2014 17:41
Kokosové bochánky

100 g mletého kokosu

100g nesířených rozinek

20g pohankových klíčků

1 lžíce medu

 

Rozinky spaříme horkou vodou a pomeleme. Smícháme s kokosem, klíčky a medem. Tvarujeme bochánky, kuličky apod. Zdroj: Eliška Škvařilová, Jiřina Borková: Cukroví a moučníky tentokrát zdravě


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Vánoční medovníčky bez cukru

Budeme potřebovat

850g celozrnné žitné mouky

250 g másla, může být i máslo bez laktózy

1 prášek do pečiva bez fosfátů

4-6 lžic medu

3 vejce

1 perníkové koření


V míse smícháme celozrnnou mouku, vejce, perníkové koření, máslo, prášek do pečiva a přimícháme med. Dobře promícháme a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho odpočinout. Vyválíme na 4 mm silný plát a formičkami vykrajujeme různé tvary. Naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme ve vyhřáte troubě na 185 stupňů 10 minut.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Perníkové cukroví

 

150g celozrnné mouky (pšeničné, špaldové, mix více druhů)

100g žitné mouky

250 ml vody/rostlinného mléka

5 lžič řepkového oleje

2 lžíce medu

1 vejce

50g rozinek/brusinek/jiného sušeného ovoce

koření do perníku

kypřící prášek

 

Vodu/mléko lehce zahřejeme, rozpustíme med a olej, po schladnutí vnímícháme vejce a rozinky. Nalejeme do mísy s promíchanými dalšími surovinami. Promícháme na těsto. Nalejeme do vymazané formy a pečeme. Po upečení potřeme marmeládou, polijeme rozehřátou čokoládou (min.70% kakaa) a posypeme kokosem. Krájíme na kostičky.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

 

NzIwMmQ2YT