» Pomazánky
Pomazánka z bílých fazolí

Fazole jspu syté a výživné. Obzvlášť bílé fazole jsou vhodné na výrobu pomazánek. Mají krémovou strukturu.

Takž si z nich uděláme chutnou pomazínku například pro školáky k svačině :-

 

hrnek bílých fazolí předem namočených přes noc

lahůdkové droždí / přírodní zdroj vitamínu B komplex a kvalitních bílkovin ´/

cibule

lněný olej

sůl

medvědí česnek

 

Fazole si namočíme přes noc. Druhý den vylejem vodu a vaříme ve vodě čisté s kouskem bylinek pro lepší stravitelnost.

Uvaření fazole rozmixujeme společně s droždím, cibulí ,medvědím česnekem a lněným olejem. Dochutíme solí.

Podáváme nejlépe se žitných chlebem.

Jestli máte problém se stravitelností čerstvé cibule můžet jí předem chvíli osmahnou nebo nahradit pažitkou

Tofu-brokolicová pomazánka

Tofu brokolicová pomazánka,je rychlá a velice chutná-

1x Tofu s mořskou řasou

brokolice

1x cibule

Lněná a sézamová semínka

umeocet na dochucení /koupíme ve zdravé výživě, používat místo soli /

kozí jogurt nebo sójová majonéza

Brokolici dáme na maximálně 5 minut na páru.

Nastrouháme tofu,nakrájíme cibuli. Všechno spolu rozmixujeme dohladka,potom přidáme semínka.

Dobrou chuť.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

imgtc79N8YRrZ imgnvCYGzdzLG img16.03.2017 13:26
imgTTfTpA1Y7 imgL6TjnMg9WfR img10.04.2014 02:57
imgmGDSCS0l imgm7oZio7R img09.04.2014 00:06
imgfxT8ztSWMq imgAvxO7XPRdWz img08.04.2014 08:04
Tuňáková pomazánka s tofu

Další z pomazánek, kde není použito máslo ani jiný mléčný kravský výrobek.

1x Tuňák v oleji

1c Tofu natural nebo klidně s mořskou řasou

1x cibule šalotka nebo jarní cibulka.

Tofu nastrouháme, přidáme tuňáka a nadrobno nakrájenou cibuli. Já už nepřidávám ani sůl, když tak kapku Umeocta.Nejlepší je pomazánku rozmixovat dohladka, pěkně se spojí a chutná moc dobře.

Namaže na pečivo, nejlépe žitné a podáváme. Rychlé občerstvení  pro hladovou  návštěvu :-)


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Raw pomazánka z červené řepy
V poslední doby je oblíbený raw food, takzvaně živá strava. Co já jako výživová poradkyně moc ráda vidím. Raw znamená strava, která je tepelně neupravená maximálně ohřáta na teplotu cca 42 stupňů. Přináším jednoduchý recept na raw pomazánku, je velice variabilní, takže dochucování se meze nekladou. Pomazánka je vhodná jak pro celiatiky, tak pro lidi s laktózovou intolerancí. 2 syrové červené řepy 1 tofu natur sojová omáčka Soyu nebo Tamari lněný olej cibulka hořčice Řepu oloupeme a nastrouháme najemno, přidáme tofu, nakrájenou cibulku, lněný olej a vše společně rozmixujeme. Nakonec dochutíme sojovou omáčkou a hořčicí. Klidně můžeme doplnit o antioxidant v podobě kurkumy. Tuto pomazánku bych zařadila v jarním období detoxikace. Jak červená řepa, tak lněný olej i kurkuma nám pomáhají pročistit a nastartovat tělo po zimě. Podáváme s kváskovým chlebem a zeleninou.

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

imgSUnaNpxUBoWS imgakmZhXSQb img16.03.2017 13:00
Amarantová pomazánka

Tato  pomazánka je vhodná i pro celiatiky. Amarant je pseudoobilovina, která ma hodně dobře stravitelných bílkovin.

Budeme potřebovat

Amarant

Luštěninu klidně čočku nebo cizrnu

tofu natur

sůl

česnek

cibule

hořčici

kurkumu

červenou papriku

nakládané okurky / nemusí být /

Jestli budeme dělat pomazánku z cizrny, namočíme jí den předem. Čočku není potřeba namáčet.

Uvaříme luštěninu a amarant množství 1:1 . Amarant vaříme v mírně osolené vodě 1 díl amarantu a 2-2,5 dílu vody cca 20 minut.

Uvařený amarant smíchame s luštěninou, přidáme ostatní ingredience, česnek prolisujeme. Hořčicu dáme podle chuti. Nakládané okurky nejsou nutné, spíš jen pro výraznější chuť. Nastrouháme polovinu Tofu natur a vše společně rozmixujeme.

Podáváme nejlépe se žitným chlebem

Dobrou chuť :-)


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Pohanková pomazánka

Pohanka se nám hodně vytratila z jídelničku a je to velká škoda. Díky svému vysokému obsahu rutina je výborná na cévy, udržuje jejich elasticitu, pravidelné zařazení do jídelničku dokáže vyřešit křečové žíly i hemoroidy.

Pohanka je vhodná na chladnější dny, má zahřívajíci efekt pro náš organismus.

Pomazánka z pohanky je velice jednoduchá a rychlá:

Hrnek pohanky

hrnek čočky / nejlépe červené nebo žluté loupané /

červená paprika kápie

cibule

česnek / může, ale nemusí být /

směs bylinek podle chuti / libeček, bazalka, pepř, rosovické koření /

sójová smetana Provamel

lněný olej

na dochucení sůl nebo umeocet

Pohanku spaříme horkou vodou, povaříme cca 3 minuty a necháme dojít. Uvaříme čočku ve slané vodě. Hotovou pohanku a čočku smícháme dohromady, přidáme osmaženou cibuli, je lepší cibuli osmažit kvůli nadýmaní, směs bylinek. Komu nevadí česnek, může přidat stroužek česneku, lněný olej. Všechno společně rozmixujeme. Nakonec dochutíme sójovu smetanou a  umeoctem. Papriku nakrájíme nadrobno a přidáme nakonec.

Sójová smetana nám udělá z pomazánky hezky krémovu konzistenci.

Dobrou chuť :-)


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Jáhlová pomazánka

Jáhly jsou chutné a bhodné na chladnější dny. Mají zahřívající efekt pro náš organismus.

Svým složením představují vhodnou potravinu pro sportovce, při rekonvalescenci a lze je obecně doporučit jako součást racionálního jídelníčku. Protože jáhly neobsahují lepek, mohou je konzumovat   i lidé trpící glutenovou enteropatií – celiakií. Základní živinou v jáhlech jsou sacharidy. Ty tvoří přes 70% hmotnosti.

Jáhly jsou dobrým zdrojem draslíku, hořčíku, fosforu, železa, mědi, zinku. Z vitamínů převažují vitamíny skupiny B.

1 hrnek jáhel

mletá červená paprika

cibule

sójová smetana

lněný olej

umeocet

 

Jáhly spaříme horkou vodou a uvaříme na kaši ve slané vodě. Poměr 1:1 /jáhly: voda /  Do hotových jáhel přidáme, lžíci až dvě červené mleté papriky a osmaženou cibuli, přidáme lněný olej.  Všechno společně rozmixujeme. Do rozmixované směsi přidáme sójovou smetanu podle chuti, tak aby pomazánka byla krémová, dochutíme umeoctem.

 

Dobrou chuť :-)


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Cizrnová pomazánka se zázvorem.

Uvaříme předem namočenou cizrnu. kterou potom rozmixujeme s čerstvým zázvorem a česnekem.

Pro zvýraznění chuti můžeme přidat domácí kečup.

Jednoduché, rychlé a chutné.

Zázvor je zahřívající potravina, proto je vhodný na zimní období .


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

imgCAK1wfFclC imgetc15zl2qt img19.02.2015 21:48
img img imgimgRe: CAK1wfFclC imgRY0KaNPcp img16.03.2017 18:25
Pomazánka z dýně Hokaido

Dýně Hokaido je bohatá na vitamíny a minerální látky, zastoupeny jsou: vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B, C. Léčivé účinky dýně Hokaido, která je opravdovou vitamínovou bombou, jsou přímo zázračné. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích. Má močopudné účinky a obsažené látky bojují proti hlístům, roupům a škrkavkám. Konzumace dýně Hokaido je vhodná i pro diabetiky, opražená semínka napomáhají pánům při potížích s prostatou.Má detoxikační účinky a velký podíl vlákniny.

 

Budme potřebovat:

približně 30 dkg dýně Hokaido

1 hrnek čočky

tofu natur / klidně i tofu ochucené, mořská řasa úzené, se zeleninou /

čerstvá červená paprika

směs bylinek

pepř

smažená cibule

česnek / jen v případě, že nám česnek nedělá problém, jinak můžeme klidně vynechat /

sójová smetana

umeocet

 

Dýni uděláme na páře nebo uvaříme v osolené vodě doměkka. K u vařené dýni přidáme omaženou cibuli a nadrobno nakrájenou papriku, prolisovaný stroužek česneku, bylinky, pepř. Nastrouháme tofu. Všechno společně rozmixujeme. Dochutíme sójovou smetanou a umeoctem.

Dobrou chuť :-)


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Vajíčková pomazánka tak trochu jinak

Běžně se dělala vajíčková pomazánka máslo a vajíčka. Teď si uděláme pomazánku tak trochu jinak.

Budem potřebovat:

4 vajíčka

1x tofu natural

kurkumu

cibuli

sůl

sójová smetana

Vajíčka uvaříme natvrdo, rozmačkáme společně s Tofu natural. Dochutíme solí, kurkumou a osmaženou cibulkou. Kdyby se nám pomazánka zdala příliš suchá, můžeme dochutit sójovou smetanou. Doporučuji všechno společně rozmixovat.

Opravdová pochutka s kurkumou, která je silný antioxidant. :-)


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Pomazánka z červené čočky

Pomazánka z červené čočky je rychlá a moc chutná .

Uvaříme červenou čočku se solí ,nejlépe loupanou, kterou pak krásně dohladka rozmixujeme.

čočke je hotová za cca 5 minut, zbylou vodu slijeme ať pomazánka není moc řídká.

do uvařené čočky přidáme loupaná rajčata, v létě nejlépe čerstvá

česnek

bazalka

pepř

Všechno společně rozmixujeme.Směs je moc dobrá i na topinky


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Pomazánka z bílých fazolí

Velmi chutná, sytá pomazánka.

Budeme potřebovat :

bílé fazole, nejlépep uvařené doma

1 lžička oregano

4 lžíce lněný olej

1 lžička libeček

s´jová omáčka Tamari

cibule

kysané zelí

rajský protlak bez cukru

 

Fazole namočíme přes noc. Druhý den vylejeme vodu a vaříme v čisté vodě bez pokličky. Dáme pozor, bay senám nevyvařila voda, průbežně dolijeme.

Uvařené fazole smícháme s oreganem, stačí lžička, libečkem. Bylinky jsou u luštěnin důležité, někdo může mít problém se stravitelností luštěnin, bylinky aktivují trávící enzymy. Přidáme lžíci sójové omáčky Tamari, 4 lžíce lněného oleje, nadrobno nakrájenou cibuli a kysané zelí. Všechno společně rozmixujeme. Nakonec chuť pomazánky zvýrazníme rajským protlakem bez cukru.

Dobrou chuť :-)


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Pomazánka z čočky a mletých lněných semínek

Na tuto pomazánku můžeme použít jakoukoliv čočku. Naposledy jsem použila tmavě zelenou.

Tmavě zelená čočka ma zajímavý obsah železa a kyseliny listové.

Mletá lněná semínka jsou pro nás výhodnější z důvodu lepšího zpracování živin v nich.

čočka

cibule

lněná semínka

kremžská hořčice

na dochucení mořská sůl neno umeocet

Čočku uvaříme.

Lněná semínka namele na mlýnku na mák. Já je melu 2x ,aby byla víc rozdrcená. Cibuli nakrájíme nadrobno, můžeme jí pužít syrovou nebo osmaženou.

Uvařenou čočku rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme kremžskou hořčici, cibuli  a lněná semínka. Můžeme ještě propracovat mixére, pomazánka se tak hezky spojí.

Dochutíme solí nebo umeoctem.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

imgEkcymoudu4Oq img7sixqkcT4wmq img16.03.2017 16:53
Pomazánka z rajčat a tofu

Tato pomazánka má původně jako základ tvaroh. Já mléčné výrobky, obzvlášť tvaroh nahrazuji raději tofu, je to lépe stravitelné a nepřekyseluje tolik jako tvaroh:

Budeme potřebovat:

1x tofu natural

5x větší rajče

1 lžíce másla

bazalka, nejlépe čerstvá

sůl

cibule

lněný olej

Tofu nakrájíme na menší kousky, rajčata můžeme před požitím spařit kvůli slupce a taky kvůli lykopenu, který je silný antioxidant , ukrýva se  pod slupkou rajčat, takže tepelnou úpravou využijeme lykopenu z rajčat více.

Cibulku zlehka osmahneme, dostane tak přijemnou nasládlou chuť a nebude tolik nadýmat, přidáme máslo. Všechno smícháme dohromady, přidáme bazalku, já mam raději čerstvou je výraznější. Vše společně rozmixujeme. Nakonec dochutíme solí a lněným olejem.

 

Vynikajíci pomazánka na žitý chléb nebo základ na chlebíčky.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Pamazánka ze žluté čočky

Velice rychlá a chutná pomazánka.

Budeme potřebovat:

loupanou žlutou čočku

cibuli

kremžská hořčici tak 1 lžíce

bazalku nebo klidně směs bylinek

umeocet

Žlutou čočku uvaříme, není potřeba jí předem namáčet, je uvařená do 10 minut. Přidáme osmaženou cibuli a kremžskou hořčici podle chuti a bylinky. Dochutíme Umeocte.

Dobrou chuť :-)


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

imgCo46fojvoz imgT1L7X1meqo img09.04.2014 16:17
imgjp7YjaSbzKT img78WIbcu6ZB img08.04.2014 23:54
imgFoN8Kln4 imgGwWLtAxBLu img08.04.2014 07:09
img img imgimgRe: FoN8Kln4 imgMIt9k2hpL5Ja img16.03.2017 16:51

 

NWQzY