»
Kamut s bazalkovým pestem

Kamut je prastarý druh pšenice.

Odlišuje se od jiných druhů obilí v jednom zásadním kroku – neprošel procesem takzvané hybridace či genetických úprav. Díky vynechání tohoto kroku má tak kamut vysoký obsah živin a zachoval si své původní vlastnosti. Také oproti pšenici mají zrnka kamutu dvojnásobnou velikost a větší množství živin.

Největším plusem kamutu je, že obsahuje až o 20-40 % více bílkovin než běžná pšenice, proto má daleko větší energetickou hodnotu a také více zasytí. Mezi nejdůležitější prvky obsažené v kamutu patří selen, což je látka fungující jako antioxidant. Likviduje tak volné radikály a snižuje tím riziko vzniku rakovinových buněk.  Má také antioxidační účinky, podporuje srdce a cévy, chrání zrak a podporuje imunitu.

Další důležitou látkou je zinek a hořčík. Zinek stejně jako selen posiluje naši obranyschopnost a imunitu. Mimo jiné reguluje hladinu cukru v krvi a podporuje naši regeneraci a rekonvalescenci. Proto je kamut vhodný pro lidi, kteří jsou často fyzicky vytíženi.  Hořčík je naopak velice prospěšný pro nervový systém, pomáhá odstraňovat svalové křeče a migrenózní bolesti hlavy, působí jako prevence proti vzniku ledvinových kamenů a celkově se podílí na udržení dobrého psychického stavu. Největší a dosti oceňovanou předností kamutu je, že je to nejméně alergizující potravina.

 

Tento recept je velice jednoduchý, zajímavý i když delší na přípravu.

Kamut musíme namočit den předem. Vaří se opravdu docela dlouho. Klasicky v hrnci jsem ho vařila t´měř 2 hodiny, doporučuji raději tlakový hrnec, kde je kamut hotový za cca 45minut v slané vodě

Po dobu když se nám bude vařit kamut si připravíme pesto:

2 vaničky bazalky

1 menší stružek česneku

za studena lisovaný olej , dávám lněný,ale klidně řepkový, olivový

sul

oříšky, do originál pesta se používají piniové, není , al eproblém je nahradit, mandlemi nebo taky slunečnicí

 

Úplně nejlepší je pesto dělat v hmoždíři, bylinky nestrácejí nic z svých výhod a krásně voní. Samozřejmě není problém použít mixér.

V hmoždíři si připravíme bazalku s olejem, tak, aby nám vznikla pasta, přidáme olej, prolisovaný česnek, sul a všechno promícháme.

Když budeme dělat pesto pomocí tyčového mixéru, mužeme použít trošku vody, aby se nám listy dobře rozmixovaly.

Úplně stejný postup je taky upesta petrželkového.

Pesto děláme pouze z čerstvých bylinek.

 

Teď už jen smícháme pesto uvařeným kamutem a dobrou chuť.

Máme na stole úžasný plhohodnotný pokrm.

 

 

YTZhZmQ2