» Něco o potravinách z receptů
Ouinoa

Quinoa je tisíce let stará plodina pěstovaná v hornatých oblastech Jižní Ameriky. Jejích kvalit si cenili již staří Aztékové a Inkové, pro které byla posvátným pokrmem. V druhé polovině 20. století upoutala pozornost prestižních mezinárodních institucí. Vědci z NASA ji označili za mimořádně kompletní a vyváženou potravinu a zařadili ji do výzkumného programu zabývajícího se výživou kosmonautů na dlouhých letech do vesmíru. Dnes si tato superpotravina konečně razí cestu k běžnému spotřebiteli. Její lahodná oříšková chuť a jedinečné nutriční kvality přitahují stále více konzumentů. Právem je označována jako plodina 21. století.

Špaldová mouka

Špaldová celozrnná mouka Obsahuje hodně hořčíku, vitamíny B a vitamín B17. Vitamín B17 působí jako prevence proti rakovině. Zrno pšenice špaldy není šlechtěno a tak obsahuje mnohem více důležitých živin pro lidský organismus než klasická pšenice. Špaldová mouka obsahuje relativně hodně nenasycených mastných kyselin a neobsahuje cholesterol. Špaldová celozrnná mouka dodává pečivu příjemnou oříškovou chuť. Špaldovou celozrnnou moukou můžeme tu bílou plně nahradit a získat tak mnohem výživnější pokrm.

Obecné informace:Společným rysem všech obilovin je příznivý účinek na krevní oběh a nezpůsobení náhlého zvýšení hladiny glukózy v krvi. Proto jsou obiloviny vhodné i pro diabetiky. Obiloviny neobsahují cholesterol, obsahují jen nepatrné, a proto v podstatě optimální množství tuku. Neobsahují živočišné bílkoviny. Obilniny obsahují i velké množství vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Celozrnné obilniny uvolňují energii postupně a obsahují velké množství vitamínů, minerálních látek, vlákniny, sacharidů i bílkovin.

Živiny: Vitamín B1, vitamín B3, vitamín B17, Mangan, draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor, zinek, síra, bílkoviny, prospěšné tuky - nenasycené mastné kyseliny, vlákniny, beta karoten, esenciální aminokyseliny - lysin, leucin, threonin

Blahodárné účinky: protirakovinné, antivirové, antioxidační, prospívá srdci a pleti, podporuje trávení a imunitní systém, přispívá ke zdravé tvorbě krve, dodává energii svalům, tkáním a vazivu.

Návod k přípravě: Špaldovou celozrnnou mouku si můžeme připravit sami doma. Použijeme obilninu špaldu loupanou a na domácím mlýnku si mouku umeleme dle potřeb. Výhoda je rozhodně v tom, že máte vždy čerstvou mouku.

Použití v kuchyni: Špaldová celozrnná mouka lze použít na pečení buchet, koláčů, chleba, cukroví, knedlíků, do zavářek a také k zahušťování pokrmů.

Kalorická hodnota ve 100g: Energie 1517 Kj (358kcal), bílkoviny: 9,4g, sacharidy: 74,4g, tuky: 2,5g, Hořčík: 136mg (45% DDD), Fosfor: 401mg (50% DDD), Zinek: 3,28mg (22% DDD), Thyamin: 0,4mg (23% DDD), železo: 4,44mg (31,4% DDD), Niacin: 6,8mg (38% DDD). DDD = doporučená denní dávka

Karob

Karobový prášek je získáván z plodů stálezelené dřeviny Ceratonia Siliqua rostoucí ve Středomoří a je znám také jako svatojánský chléb (podle pověsti se traduje, že tuto potravinu s oblibou jedl svatý Jan) nebo rohovník. Jeho kvality si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku.

Karob se získává z lusků a vyznačuje se především bohatstvím bílkovin, minerálů a vitamínů. Oproti kakau však neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin, a je tedy v porovnání s ním tou zdravější variantou. V karobu jsou bohatě zastoupeny především , vápník, železo, fosfor, nikl, co se vitamínů týče pak vitamíny A, B, D. Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin (alaninu, prolinu a valinu) a vlákniny.

Rozdíly mezi kakaem a karobem jsou patrné i z hlediska obsahu tuků a cukrů. Kakao je mnohem tučnější než karob – zatímco první ze jmenovaných obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, v případě karobu je to 7 % tuku a až 48 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je přitom asi o třetinu menší, než u kakaa.

Karob má navíc příznivý vliv na trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od kakaa jeho požití nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu. Karobová čokoláda tak představuje vhodnou (a pro zdraví mnohem příznivější) náhražku mléčné čokolády, kterou mohou využívat alergici na kravské mléko, ale která tvoří bohatý zdroj živin i pro nealergiky




NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

imgtOsAWZNDKj imgRJXi7QAiR2 img10.04.2014 03:20
imgQC7xcDgHL imgGAV0QURnJE img09.04.2014 07:33
imgJbju511v2I imgQWBD3CVi2Id img08.04.2014 11:27

 

YjE3Y