» Marmelády
Marmelády bez cukru

Marmelády dělám všechny stejně, každý druh ovoce. Jediný rozdíl je v tom v čem marmeládu děláte

RECEPT PRO DOMÁCÍ PEKÁRNU:

Jakékoliv ovoce nakrájíme nadrobno, klidně můžeme rozmixovat, je to tak lepší. taky můžeme udělat mix ovoce.

Nastavíme pekárnu na program marmelády. Ovoce dáme do pekárny. Můžeme přidat na dochucení koncetrovanou ovocnou šťávu, ráda používám jablečnou. Nebo taky kukuřičný, rýžový sirup. Jahody jsem dělala jen samotný a byly vynikající.

Ovoce zasypeme agarem / zahušťovadlo, výtěžek z mořské řasy / ,přidáme špetku soli, sůl vytahuje sladkost,  zapneme pekárnu.

Výhodou marmelády z pekárny je, že jí již nemusíme dál sterilizovat.

Doporučuji skleničky pořádně umýt v horké vodě nebo v myčce a ještě je namočit v octové vodě. Když skleničky zavíčkujeme, obrátíme marmelády vzhůru dnem kvůli pořádnému uchycení víčka.

Já dělala marmeládu z jahod a meruněk. Rybíz mi přišel sám o sobě dost kyselý.

 

RECEPT DO HRNCE :

Ovoce nakrajíme na větší kousky. Dáme do hrnce, přidáme špetu soli, sůl vytahuje sladkost a vaříme než je ovoce rozvařené a úplně měkké. Když se nám zdá málo sladké, můžeme ještě přidat sůl.

Rozvařené ovoce ještě rozmixujeme, jesli je hmota moc řídká, přidáme agar a krátce ještě povaříme.  Marmeládu nalijeme do čistých sklenic . Doporučuji sklenice umýt v horké vodě nebo v myččce a ještě namočit v octové vodě.

 

V TROUBĚ:

V předehřáte trobě na 180 stupňů. Do trouby dáme hrnec nebo vyšší pekáčkem kam naskládáme zavíčkované a naplněné skleničky. Skleničky by mělo být do 2/3 ponořené.  Počkáme než začne marmeláda bublat a sterilizujeme ještě 20 minut.

Zasterilizované marmelády obrátíme dnem vzhůru

 

NA SPORÁKU:

Do hrnce dáme skleničky, které musí být ponořené tak do 2/3. Vaříme cca 40 minut.

Zasterilizované marmelády obrátíme dnem vzhůru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NTYzM2